Fijne definitievraagstukken

loesjeZoals ik al eerder schreef, betekent het begrip social entrepreneurship verschillende dingen voor verschillende mensen. Toch is er een gemene deler, want succesvolle social entrepreneurs combineren op een creatieve manier resources, die ze zelf niet bezitten, om een sociaal probleem aan de kaart te stellen en bestaande structuren te veranderen. Daarnaast ligt de voornaamste focus op het creeren van sociale waarde, waarbij economische noodzakelijk is om te overleven. 

Toch is er niet een definitie die bij iedereen hetzelfde idee oproept. Nou is dat natuurlijk lastig, want de meeste complexe systemen zijn niet eenduidig te definieren, maar enige overeenstemming is waar de wetenschap naar zoekt. En op het gebied van social entrepreneurship wordt daar veel tijd aan besteed. Niet omdat het per definitie een moeilijk begrip is, maar meer omdat het een relatief nieuw begrip in de wetenschap is.

Volgens Mair & Marti (2006) in het artikel ‘social entrepreneurship research: a source of explanation, prediction, and delight’ is social entrepreneurship gebaseerd op de sociologie en op organisation theory en deze bestaande theorien kunnen een bijdrage leveren aan het begrip van sociaal ondernemerschap. Daarnaast definieren ze nog een aantal andere theorieen, die ook een bijdrage kunnen leveren. Denk hierbij aan theorien over social capital, institutional entrepreneurship en social movements.

Je kunt de benaderingen van het concept social entrepreneurship benaderen op drie manieren:
1/ vanuit een visie dat non profit bedrijven aan de slag gaan om zelf geld te verdienen;
2/ vanuit het idee dat het meer gaat om verantwoord van gedrag van commerciele bedrijven;
3/ vanuit het idee dat sociaal ondernemers sociale problemen kunnen verlichten en een catalysator zijn van sociale verandering (Alvord et al. 2004).

Die laatste benadering is het uitgangspunt van mijn onderzoek. De rest laat ik zoals het er nu uitziet buiten beschouwing. En als ik dan toch bezig ben met definiering maak ik meteen een onderscheid tussen de volgende termen:
1/ social entrepreneurship verwijst naar het proces en het gedrag van ondernemerschap;
2/ social entrepreneurs zij mensen die een initiatief starten;
3/ social enterprise is het tastbare resultaat van social entrepreneurship.

Volgens Mair & Marti is het proces de meest interessante invalshoek voor onderzoek, want daar komen ze later nog op terug. Zij spreken namelijk over de structuraion theory. Deze theorie geeft aan hoe de ondernemer en de omgeving met elkaar verbonden zijn en niet los van elkaar bestudeerd kunnen worden. De omgeving (structure) heeft een bepaald probleem waar de ondernemer (agent) iets aan wil doen, maar doordat hij dat doet, verandert de omgeving weer. En meer inzicht in deze interactie is noodzakelijk om het proces van sociaal ondernemerschap te begrijpen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in sociaal ondernemerschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s